Reset Password

click to enable zoom
Loading Maps
We didn't find any results
open map
Your search results

Събития, фестивали

12.04.2018 by krasi

Всяко лято повече от 60 събития и фестивали се организират в Халкидики, правейки вашата ваканция уникална и незабравима. Освен културните празници, местните хора празнуват много религиозни празници в чест на светиите-защитници на селата, така че не се изненадвайте, ако срещнете една дълга редица хора, участващи в процесия. Гърците са религиозни хора и свидетелство за това са много голямият брой манастири, църкви и параклиси.

Религиозните празници, които в същото време се празнуват и като държавни празници са: 1 януари – Нова година; 6 януари – Богоявление; Катара Дефтера (чист понеделник) през тази година беше на 19 февруари; 25 март – Денят на независимостта, най-важният национален празник (на този ден през 1821 г. започва войната за независимост срещу турците); Великден; 1 май – ден на труда; Денят на Светия Дух – на 50-ия ден след Великден; 15 август – Успение Богородично; 28 октомври – национален празник „OHI“; 24-ти декември-Бъдни вечер (1-ви ден); 25 декември – Коледа (от 1924 г. насам, гърците празнуват Коледа според Юлианския календар).

Фестивали:

февруари:

Симандра близо до Олинтос, Карневал: Най-големият карнавален парад на Халкидики се провежда през февруари в Симандра, близо до Олинтос. По този повод жените са облечени в традиционни дрехи, а на посетителите се предлагат вино и традиционни гръцки колбаси.

Май:

02.05 – Н. Олинтос, Полихроно: Фолклорен фестивал Аг. Атанасиу; 24.05 – Неа Скиони: Фолклорен фестивал Аг. Триадос; 21.05 – Ханиоти, Уранополис: Фолклорен фестивал Константину и Еленис.

Юни:

Годишен фестивал в Касандра – организира се в големият открит театър в Сивири в края на юни. Той е един от най-значимите фестивали на Халкидики, който се гордее с различни културни прояви. Фестивала привлича много известни художници от Гърция и чужбина, като ББ Кинг, Рей Чарлс, Нана Мушури, Н. Казакос и много други. Освен концерти и пиеси, фестивалът е домакин на първокласни изложби и нощи на културата.

Сани, летен фестивал на песни и забавления

Сани е туристическо място, което всяка година между юни и септември организира летен фестивал на песни и забавления. Той се гордее с най-добрите класически гръцки пиеси, изпълнявани от известни автори, актьори и музиканти. Фестивалът е в естествен амфитеатър на хълм близо до средновековна крепост.

Юли:

6 и 7 юли, Олимпиада – фестивал на музеите – всяка година на празника на Агия Кириаки : втората  седмица на юли в Неа Мудания – Сардиния фестивал: проявите траят 6 дни. Фестивалът завършва в неделя със сардинската традиция, когато на скара се предлагат безплатни сардини и бяло вино. Празникът обикновено трае до ранните сутрешни часове на следващия ден; 19-23 юли, Халкидики – Фестивал на танцовия празник: чуждестранни и гръцки изпълнители и диджеи по време на този 5-дневен фестивал отвеждат младите хора в уникално пътешествие в света на музиката. Първият фестивал бе организиран през 2011 г. и веднага стана един от най-посещаваните фестивали в Гърция. Местоположението му не е известно предварително, с изключение на това, че ще се проведе в някои от лагерите на брега; последната седмица на юли – Никити – плувен маратон през залива Торонеос. Участниците обикновено идват от цял ​​свят, за да участват в 26-километровото състезание, което започва в Калитея и завършва на плажа в Никити на полуостров Ситония; последните три дни на юли, Олинтос – фестивалът за маслиновите насаждения. През последният има концерт, а посетителите могат да се насладят на tsipuro (вид ouso) и маслини.

Август:

1-30 август, „Полигирос“: Традиционен танцов фестивал, концерти на певци, художници и артисти; 15 август: популярни фолклорни фестивали на много места, някои от тях в Афитос, Криопиги, Олимпиада, Палиури и Сарти.

Септември:

2-5 септември, Agios Mamas: традиционен панаир, който се провежда пред църквата и привлича посетители от близките места. Панаирът включва различни проявления на културата.

  • Търсене